Študijný odbor |
2982 4 potravinárska výroba |
|
|
Dĺžka a forma štúdia |
2 roky |
|
Študijný
odbor určený pre |
chlapcov
a dievčatá |
|
Základné podmienky pre prijatie |
a) úspešné vykonanie záverečnej skúšky v príslušnom trojročnom učebnom odbore stanovenom platným predpisom
b) úspešné vykonanie prijímacej skúšky
c) zdravotná spôsobilosť |
|
Spôsob
ukončenia prípravy |
maturitná
skúška |
|
Vyučovací jazyk |
slovenský, maďarský |
|
Poskytnuté
vzdelanie |
úplné stredné
odborné vzdelanie ISCED 3A |
|
|
Charakteristika odboru |
Študijný odbor potravinárska výroba prehlbuje a rozširuje poznatky o technologických procesoch, ktorými sa spracúvajú poľnohospodárske produkty na potravinárske výrobky. Žiaci si upresnia a rozšíria vedomosti a poznatky o metódach prevádzkovej a výstupnej kontroly. Získajú poznatky o organizácii a riadení výrobných procesov a pracovných kolektívov, o inovácii potravinárskej výroby a o zavádzaní nových ekologických technológií.
|
Charakteristika profilu absolventa |
Absolvent študijného odboru potravinárska výroba je kvalifikovaný odborný pracovník schopný ďalšieho odborného rastu. Má schopnosti reagovať na základné tendencie technického pokroku a je spôsobilý aj pre podnikateľskú činnosť.
Absolvent má široký odborný profil s nevyhnutným všeobecným vzdelaním, je dostatočne adaptabilný aj v príbuzných odvetviach potravinárskej výroby, je logicky mysliaci, schopný aplikovať nadobudnuté vedomosti a schopnosti pri riešení problémov.
Absolvent po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky je pripravený vykonávať technicko-hospodárske činnosti prevádzkového charakteru v potravinárskej výrobe, vie aplikovať získané vedomosti na konkrétne prípady v praxi.
Absolvent tohoto študijného odboru, po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky môže sa uchádzať o štúdium na vysokej škole najmä na STU – chemicko-technologickej fakulte, prípadne o pomaturitné štúdium za rovnakých podmienok ako absolventi ostatných druhov stredných škôl. |
|
|