Aktuality zo života školy
Študijné odbory
Zamestnanci školy
Partnerské vzťahy
Videoklip o škole
Jazdecké preteky
• autoškola
• kvalifikačné kurzy a školenia
• ubytovacie služby
• pohostinská činnosť
• školské hospodárstvo
• voľný čas
• kultúrne a športové podujatia
- 2011 / 2012
Rekonštrukcia školy
Hodnotiace správy
awqe

qwe







 
 Študijný odbor 29 62 2 pekár
   
 Dĺžka vzdelávania a prípravy 3 roky

 Študijný odbor určený pre chlapcov a dievčatá

 Základné podmienky pre prijatie úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy
zdravotná spôsobilosť uchádzača

 Spôsob ukončenia prípravy záverečná skúška

 Vyučovací jazyk slovenský, maďarský

 Doklad o dosiahnutom vzdelaní výučný list

 Poskytnutý stupeň vzdelania stredné odborné vzdelanie

 Pracovné uplatnenie absolventa      absolvent je pripravený vykonávať kvalifikované činnosti v príslušnom odvetví

 Nadväzná odborná príprava po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent môže uchádzať do študijného odboru pre absolventov trojročných učebných odborov nadväzujúcich na predchádzajúcu prípravu v učebnom odbore

 Ekonomický stupeň náročnosti 6
   
 Charakteristika obsahu vzdelávania a prípravy

Absolvent učebného odboru 2962 2 pekár má základné vedomosti o štátnom jazyku. Má prehľad o slovenskej a najznámejšej svetovej literatúre. Ovláda dejiny slovenského národa a najvýznamnejšie svetové dejiny. Vie sa vyjadrovať odborne v jednom cudzom jazyku a v bežných komunikatívnych situáciách. Ovláda základy matematiky, prírodovedných predmetov a informatiky. Pozná základy ekologických zákonitostí v prostredí a integrácie človeka a prostredia. V oblasti odborných predmetov a odborného výcviku je príprava zameraná na osvojenie si základných a špeciálnych odborných vedomostí a zručností, aby sa absolvent uplatnil na trhu práce. Absolvent pozná a vie pripraviť suroviny podľa príslušnej normy a podľa príslušnej receptúry vie vyrobiť pekárske výrobky, ovláda technologický postup, vie obsluhovať a nastavovať základné stroje a zariadenia na výrobu a vykonávať ich bežnú údržbu. V predmete odborný výcvik žiak získané teoretické poznatky aplikuje a konkretizuje do osvojenia si nových náročných pracovných činností.

 Zdravotné požiadavky na uchádzača

Do učebného odboru môžu byť prijatí chlapci a dievčatá, ktorých zdravotný stav posúdil a písomne potvrdil lekár. Uchádzači nesmú byť bacilonosičmi a pred nástupom do učebného odboru sa musia podrobiť vyšetreniam určeným pre potravinárov.

 Požiadavky na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci

Bezpečnosť pri práci, požiarna ochrana a hygiena práce je neoddeliteľnou súčasťou teoretického aj praktického vyučovania. Výchova k bezpečnosti a ochrane zdravia musí vychádzať z platných právnych predpisov, zákonov a noriem.
Priestory na vyučovanie musia vyhovovať bezpečnostným, hygienickým a protipožiarnym požiadavkám. Žiak musí byť poučený o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, najmä pri vykonávaní praktických a laboratórnych prác.

 Základné podmienky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sú

Základné podmienky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sú

• dôkladné oboznámenie žiaka s predpismi o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, s protipožiarnymi predpismi, s technologickými postupmi
• používanie technického vybavenia, ktoré zodpovedá bezpečnostným a protipožiarnym predpisom
• používanie osobných ochranných prostriedkov podľa platných noriem
• vykonávanie stanoveného dozoru

Nácvik a precvičovanie činností, ktoré zodpovedajú prácam zakázaných mladistvým, môže žiak vykonávať len v rozsahu určenom učebnou osnovou. Ak to vyžaduje charakter činnosti, učebná osnova z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a hygieny práce určí podmienky, pri ktorých sa môže uskutočňovať výučba žiaka.

 PROFIL ABSOLVENTA

Učebný odbor: 2962 2 pekár
Forma a typ štúdia: denné štúdium pre absolventov ZŠ

1. Celková charakteristika absolventa: Absolvent učebného odboru je pripravený na uplatnenie v zodpovedajúcich pracovných a spoločenských funkciách. Vzdelanie upevňuje jeho mravné a charakterové vlastnosti, rozvíja a rozširuje všeobecné schopnosti, vrátane schopnosti adaptácie na meniace sa podmienky trhu práce, prehlbuje vzťah k práci a zdokonaľuje komunikačné schopnosti. Toto vzdelanie poskytuje absolventovi aj potrebné vedomosti o prírode, človeku a spoločnosti a umožňuje mu chápať vnútorné súvislosti medzi javmi, rozumieť všeobecným zákonom a zákonitostiam, oceňovať kultúrne hodnoty a využívať ich. Absolvent má utvorené základné predstavy o historicko-spoločenských javoch a súvislostiach. Chápe úlohu demokratického štátu pri utváraní humánnej a sociálnej spravodlivej spoločnosti fungujúcej z ekonomického hľadiska na princípoch trhového mechanizmu. Uvedomuje si vzájomnú podmienenosť osobných, skupinových a spoločenských záujmov a všeľudských hodnôt. Uplatňuje slobodu a tolerantnosť pri prejavovaní svetonázoru a rozličných filozofických smerovaní. Má vedomosti o zákonoch, ktorými vyjadrujeme prírodné a spoločenské javy v rozsahu a štruktúre primeranej jeho duševnej vyspelosti. Dokáže využívať vedomosti, pracovné metódy, zručnosti a techniku matematických, prírodovedných a spoločenských vied pri štúdiu a riešení odborných, osobných a spoločenských problémov. Absolvent ovláda základné odborné učivo, ako aj špeciálne odborné učivo, ktoré je základom prispôsobivosti absolventa v rámci učebného odboru. Má vedomosti o podstate javov, princípov a vzťahov, o technologických a prevádzkových, ekonomických, ekologických a spoločenských súvislostí i základné zručnosti potrebné pri riešení praktických úloh. Absolvent chápe význam práce a ďalšieho vzdelávania pre svoj rozvoj a rozvoj celej spoločnosti. Uvedomuje si rastúce nároky na kvalifikovanú pracovnú činnosť, dobrú pracovnú disciplínu, svedomitosť, zodpovednosť, schopnosť samostatne myslieť, pohotovo rozhodovať, cieľavedome konať, aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve, samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie o pracovnej činnosti a ďalej sa vzdelávať rôznymi formami štúdia.
 
 

© Stredná odborná škola - Szakközépiskola Pribeník - Webdesign & Webdevelopment by Noreko Design