|
|
|
Študijný odbor |
6445 2 KUCHÁR |
|
|
Dĺžka
vzdelávania a prípravy |
3 roky |
|
Študijný
odbor určený pre |
chlapcov
a dievčatá |
|
Základné podmienky pre prijatie |
úspešné
ukončenie 9. ročníka základnej školy
zdravotná spôsobilosť uchádzača |
|
Spôsob
ukončenia prípravy |
záverečná skúška |
|
Vyučovací jazyk |
slovenský, maďarský |
|
Poskytnuté
vzdelanie |
úplné stredné
odborné vzdelanie ISCED 3A |
|
|
Pracovné uplatnenie absolventa |
učebný odbor pripravuje absolventov na výkon povolania
kuchár, ktorí sa uplatnia v službách ako zamestnanci
reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania
|
Nadväzná odborná príprava |
po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent mőže uchádzať o štúdium v nadstavbovom študijnom odbore pre absolventov 3-ročných učebných odborov nadväzujúcich na predchádzajúcu prípravu a získať úplné stredné odbomé vzdelanie
|
Charakteristika obsahu vzdelávania a prlpravy |
Učebný odbor kuchár pripravuje absolventov so všeobecno-vzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnoťtami tak, že je schopný vykonávať kvalifikovanú činnosť pri príprave jedál v reštauráciách, hoteloch a ďalších zariadeniach spoločného stravovania. Všeobecná zložka vzdelávania v odbore vychádza zo skladby všeobecno-vzdelávacích predmetov učebného plánu. V jazykovej časti vzdelávania je príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu na ovládanie oznamovacieho odbomého prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku v cudzom jazyku. V spoločenskovednej časti je vzdelávanie a príprava zameraná na vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti, na základné princípy etickej a nábo ženskej výchovy, dodržiavanie zásad spoločenského správania a spoločenského protokolu. V prírodovednej časti je vzdelávanie zamerané na ovládanie základného učiva prírodovedných predmetov: matematiky, chémie, informatiky. Uvedený učebný odbor vychádza zo skladby odborných povinných a volitefných predmetov učebného plánu. V časti odborných predmetov je vzdelávanie a príprava zameraná na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, potravín a výživy, technológie prípravy pokrmov, stolovania a hospodárske výpočty. Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a vel'kokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje výučbou odborného predmetu odbomý výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v príprave jedál, stolovaní, dodržiavaní hygienických zásad a predpisov. |
|
|
|
|