Aktuality zo života školy
Študijné odbory
Zamestnanci školy
Partnerské vzťahy
Videoklip o škole
Jazdecké preteky
• autoškola
• kvalifikačné kurzy a školenia
• ubytovacie služby
• pohostinská činnosť
• školské hospodárstvo
• voľný čas
• kultúrne a športové podujatia
- 2011 / 2012
Rekonštrukcia školy
Hodnotiace správy
awqe

qwe







 
 Študijný odbor 29 64 2 cukrár
   
 Dĺžka vzdelávania a prípravy 3 roky

 Študijný odbor určený pre chlapcov a dievčatá

 Základné podmienky pre prijatie úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy
zdravotná spôsobilosť

 Spôsob ukončenia prípravy záverečná skúška

 Vyučovací jazyk slovenský, maďarský

 Poskytnuté vzdelanie stredné odborné vzdelanie ISCED 3C

 Pracovné uplatnenie absolventa absolvent je pripravený vykonávať 
kvalifikované činnosti v príslušnom 
odvetví

 Nadväzná odborná príprava po úspešnom vykonaní záverečnej 
skúšky sa absolvent môže uchádzať o 
štúdium do študijného odboru pre 
absolventov trojročných učebných odborov 
nadväzujúcich na predchádzajúcu 
prípravu v učebnom odbore
   
 Charakteristika obsahu vzdelávania a prípravy

Absolvent učebného odboru má základné vedomosti a vie sa odborne vyjadrovať v jednom cudzom jazyku a v bežných komunikatívnych situáciách. Ovláda základy matematiky, prírodovedných predmetov a informatiky. Pozná základy ekologických zákonitostí v prostredí a integrácie človeka a prostredia. V oblasti odborných predmetov a odborného výcviku je príprava zameraná na osvojenie si odborných vedomostí a zručností. Absolvent ovláda technologický postup, je schopný vykonávať odbornú činnosť v podmienkach remeselnej výroby, je schopný uplatniť sa na trhu práce. V predmete odborný výcvik žiak získané teoretické poznatky aplikuje a konkretizuje do osvojenia si nových náročných pracovných činností.

 Zdravotné požiadavky na uchádzača

Do učebného odboru môžu byť prijatí chlapci a dievčatá bez porúch pohybového ústrojenstva (chrbtica, horné a dolné končatiny), dýchacích ciest, alergickými alebo chronickými ochoreniami kože, zažívacieho ústrojenstva, psychickými poruchami, závratmi a záchvatovými stavmi, ako aj závažnými poruchami zraku. Uchádzači nemôžu byť bacilonosičmi a pred nástupom do učebného odboru cukrár sa musia podrobiť vyšetreniam určeným pre pracovníkov v potravinárstve. Do učebného odboru môžu byť prijatí uchádzači, ktorých zdravotný stav posúdil a písomne potvrdil lekár musia mať zdravotný preukaz.

 Požiadavky na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci

Bezpečnosť pri práci, požiarna ochrana a hygiena práce je neoddeliteľnou súčasťou teoretického aj praktického vyučovania. Výchova k bezpečnosti a ochrane zdravia vychádza z platných právnych predpisov, zákonov a noriem. Priestory na vyučovanie vyhovojú bezpečnostným, hygienickým a protipožiarnym požiadavkám. Žiak je poučený o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, najmä pri vykonávaní praktických prác.

 Celková charakteristika absolventa

Absolvent učebného odboru je pripravený na uplatnenie v zodpovedajúcich pracovných profesiách. Vzdelanie upevňuje jeho mravné a charakterové vlastnosti, rozvíja a rozširuje všeobecné schopnosti, vrátane schopnosti adaptácie na meniace sa podmienky trhu práce, prehlbuje vzťah k práci a zdokonaľuje komunikačné schopnosti. Vzdelanie poskytuje absolventovi aj potrebné vedomosti o prírode, človeku a spoločnosti a umožňuje mu chápať vnútorné súvislosti medzi javmi, rozumieť všeobecným zákonom a zákonitostiam, oceňovať kultúrne hodnoty a využívať ich.

Absolvent má utvorené základné predstavy o historicko-spoločenských javoch a súvislostiach. Chápe úlohu demokratického štátu pri utváraní humánnej a sociálnej spravodlivej spoločnosti fungujúcej z ekonomického hľadiska na princípoch trhového mechanizmu. Uvedomuje si vzájomnú podmienenosť osobných, skupinových a spoločenských záujmov a všeľudských hodnôt. Uplatňuje slobodu a tolerantnosť pri prejavovaní svetonázoru a rozličných filozofických smerovaní.

Absolvent ovláda základné odborné učivo, špeciálne odborné učivo a má zručnosti, ktoré sú potrebné pre výkon povolania.
Má vedomosti o podstate javov, princípov a vzťahov, o spoločenských, ekologických a hygienických, technologických, prevádzkových a ekonomických súvislostiach a taktiež  základné zručnosti potrebné pri riešení praktických úloh.

Absolvent chápe význam práce a ďalšieho vzdelávania pre svoj rozvoj a rozvoj celej spoločnosti. Uvedomuje si rastúce nároky na kvalifikovanú pracovnú činnosť. Pracuje disciplinovane, svedomite, zodpovedne, je schopný samostatne myslieť, pohotovo rozhodovať, cieľavedome konať. Vie aplikovať získané vedomosti a zručnosti v praktickej činnosti, iniciatívne a samostatne riešiť úlohy na pracovisku, pracovať v kolektíve a tiež samostatne podnikať, využívať vedecko-technické informácie a ďalej sa vzdelávať.

 
 

© Stredná odborná škola - Szakközépiskola Pribeník - Webdesign & Webdevelopment by Noreko Design