Aktuality zo života školy
Študijné odbory
Zamestnanci školy
Partnerské vzťahy
Videoklip o škole
Jazdecké preteky
• autoškola
• kvalifikačné kurzy a školenia
• ubytovacie služby
• pohostinská činnosť
• školské hospodárstvo
• voľný čas
• kultúrne a športové podujatia
- 2011 / 2012
Rekonštrukcia školy
Hodnotiace správy
awqe

qwe







 
 Študijný odbor 6444 2 ČAŠNÍK, SERVÍRKA
   
 Dĺžka vzdelávania a prípravy 3 roky

 Študijný odbor určený pre chlapcov a dievčatá

 Základné podmienky pre prijatie úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy
zdravotná spôsobilosť uchádzača

 Spôsob ukončenia prípravy záverečná skúška

 Vyučovací jazyk slovenský, maďarský

 Poskytnuté vzdelanie úplné stredné odborné vzdelanie ISCED 3A
   
 Pracovné uplatnenie absolventa

učebný odbor pripravuje absolventov na výkon povolania čašník, servírka ktorí sa uplatnia v službách ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania

 Nadväzná odborná príprava

po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent mőže uchádzať o štúdium v nadstavbovom študijnom odbore pre absolventov 3-ročných učebných odborov nadväzujúcich na predchádzajúcu prípravu v SOŠ a získať úplné stredné odbomé vzdelanie

 Charakteristika obsahu vzdelávania a prlpravy

Učebný odbor čašník, servírka pri pravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnost'ami tak, že je schopný vykonávat' kvalifikovanú činnosť pri obsluhe v reštauráciách, hoteloch a dálších zariadeniach spoločného stravovania. Všeobecná zložka vzdelávania v odbore vychádza zo skladby všeobecnovzdelávacich predmetov učebného plánu. V jazykovej časti zdelávania je príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu na ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku v cudzom jazyku. V spoločenskovednej časti je vzdelávanie a priprava zameraná na vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti, na základné princípy etickej a náboženskej výchovy, dodržiavanie zásad spoločenského správania a spoločenského protokolu. V prírodovednej časti je vzdelávanie zamerané na ovládanie základného učiva prírodovedných predmetov: matematiky, chémie, informatiky. Uvedený učebný odbor vychádza zo skladby odborných povinných a voliteľných predmetov učebného plánu. V časti odborných predmetov je vzdelávanie a príprava zameraná na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, potravín a výživy, stolovania, technológie prípravy pokrmov, a hospodárske výpočty. Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje výučbou odborného predmetu odborný výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v stolovaní, príprave jedál, dodržiavaní hygienických zásad a predpisov. 
  Absolvent učebného odboru čašník, servírka je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník. Absolvent ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu čašníka - servírky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania.
 
 

© Stredná odborná škola - Szakközépiskola Pribeník - Webdesign & Webdevelopment by Noreko Design