|
|
|
Študijný odbor |
6444 2 ČAŠNÍK, SERVÍRKA |
|
|
Dĺžka
vzdelávania a prípravy |
3 roky |
|
Študijný
odbor určený pre |
chlapcov
a dievčatá |
|
Základné podmienky pre prijatie |
úspešné
ukončenie 9. ročníka základnej školy
zdravotná spôsobilosť uchádzača |
|
Spôsob
ukončenia prípravy |
záverečná skúška |
|
Vyučovací jazyk |
slovenský, maďarský |
|
Poskytnuté
vzdelanie |
úplné stredné
odborné vzdelanie ISCED 3A |
|
|
Pracovné uplatnenie absolventa |
učebný odbor pripravuje absolventov na výkon povolania čašník, servírka ktorí sa uplatnia v službách ako zamestnanci reštaurácií, hotelov a ostatných zariadení spoločného stravovania
|
Nadväzná odborná príprava |
po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky sa absolvent mőže uchádzať o štúdium v nadstavbovom študijnom odbore pre absolventov 3-ročných učebných odborov nadväzujúcich na predchádzajúcu prípravu v SOŠ a získať úplné stredné odbomé vzdelanie
|
Charakteristika obsahu vzdelávania a prlpravy |
Učebný odbor čašník, servírka pri pravuje absolventov so všeobecnovzdelávacím základom, s odbornými teoretickými vedomosťami a praktickými zručnost'ami tak, že je schopný vykonávat' kvalifikovanú činnosť pri obsluhe v reštauráciách, hoteloch a dálších zariadeniach spoločného stravovania. Všeobecná zložka vzdelávania v odbore vychádza zo skladby všeobecnovzdelávacich predmetov učebného plánu. V jazykovej časti zdelávania je príprava zameraná na slovnú a písomnú komunikáciu na ovládanie oznamovacieho odborného prejavu v slovenskom jazyku, na vyjadrovanie v bežných situáciách spoločenského alebo pracovného styku v cudzom jazyku. V spoločenskovednej časti je vzdelávanie a priprava zameraná na vedomosti o vývoji ľudskej spoločnosti, na základné princípy etickej a náboženskej výchovy, dodržiavanie zásad spoločenského správania a spoločenského protokolu. V prírodovednej časti je vzdelávanie zamerané na ovládanie základného učiva prírodovedných predmetov: matematiky, chémie, informatiky. Uvedený učebný odbor vychádza zo skladby odborných povinných a voliteľných predmetov učebného plánu. V časti odborných predmetov je vzdelávanie a príprava zameraná na oblasť ekonomiky, spoločenskej komunikácie, potravín a výživy, stolovania, technológie prípravy pokrmov, a hospodárske výpočty. Pripravuje absolventa na prácu v malokapacitných a veľkokapacitných stravovacích zariadeniach, kde prevláda strojová výroba so zavedenou mechanizáciou za použitia výpočtovej techniky. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje výučbou odborného predmetu odborný výcvik. Dôraz sa kladie na získané vedomosti, zručnosti a návyky v stolovaní, príprave jedál, dodržiavaní hygienických zásad a predpisov.
Absolvent učebného odboru čašník, servírka je kvalifikovaný zamestnanec, schopný samostatne pracovať v oblasti spoločného stravovania ako pracovník v reštauráciách, hoteloch, v ostatných zariadeniach spoločného stravovania a ako živnostník. Absolvent ovláda práce spojené so stolovaním, pozná suroviny, nápoje a technológiu ich výroby, zásady uplatňovania gastronomických pravidiel, základné receptúry a technologické postupy bežných jedál, ovláda zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, kultivované a spoločenské správanie, vie odborne komunikovať so zákazníkom. Absolvent podľa platnej klasifikácie zamestnaní môže vykonávať funkciu čašníka - servírky v reštauráciách, hoteloch a ostatných zariadeniach spoločného stravovania. Absolvent je kvalifikovaný a spĺňa podmienky na výkon práce v oblasti spoločného stravovania. |
|
|
|
|